Momentums globale klima-brief #1

Det kan være svært at følge med i alt, hvad der sker på den globale klimafront. Her har vi samlet nogle af de vigtigste nyheder, så I, hver anden uge kan få indblik i de mest aktuelle globale klimanyheder. 

Det Europæiske Råd godkender ny EU-strategi for tilpasning til klimaændringer.

Den nye strategi fokuserer på bedre data og bedre udnyttelse af eksisterende data, fremme af naturbaserede løsninger, integration af finansielle og økonomiske hensyn og intensivering af indsatsen på internationalt plan. 

NGO'er fører Norge til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol over  oliesøgning

To NGO'er og seks unge klimaaktivister har besluttet at føre Norge til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol for at kræve annullering af olietilladelser i Arktis.

Det er det seneste i en juridisk strid mellem Greenpeace Nordic og Natur og Ungdom på den ene side og den norske stat på den anden. Organisationerne kræver, at regeringen annullerer 10 olieefterforskningslicenser i Barentshavet, der blev tildelt i 2016, da de er forfatningsstridige.

Med henvisning til Parisaftalens 2°C-mål, hævder organisationerne, at olielicenserne overtrådte artikel 112 i Norges forfatning, som garanterer alle ret til et sundt miljø.

I december afviste højesteret kravet fra organisationerne. Retten mente, at tildelingen af ​​olietilladelser ikke var i strid med EMRK, dels fordi de ikke repræsenterede "en reel og øjeblikkelig risiko" for liv.

Fredag ​​publicerede den norske regering en hvidbog om landets energifremtid, som stadig inkluderer olieefterforskning på trods af en advarsel fra Det Internationale Energiagentur, som for nylig advarede om, at alle fremtidige fossile brændstofprojekter skal skrottes, hvis verden skal nå netto-kulstofemissioner inden 2050.

Vi ved nu mere om klimakrisens økonomiske omkostninger

Det er nærliggende at tænke, at det vil være dyrt med omfattende klimatiltag. Men faktisk er der nu konkrete tal på, at G7-landene vil miste 8,5% af BNP om året inden for 30 år, hvis temperaturen stiger med 2,6°C. Tallene baserer sig på forskning fra Oxfam og Swiss Re Institute.

Økonomierne i G7-nationer kontraherede med ca. 4,2% i gennemsnit i coronavirus-pandemien, og de økonomiske tab fra klimakrisen i 2050 ville være omtrent på omfanget af at lide en lignende krise to gange hvert år, ifølge rapporten. Storbritanniens økonomi ville miste 6,5% om året i 2050 på nuværende politikker og fremskrivninger sammenlignet med 2,4%, hvis målene i Paris-klimaaftalen nås.

EU planlægger en ''climate action social fund'' for at beskytte borgerne mod stigende kulstofpriser

Europa-Kommissionen vil oprette en fond til støtte for sårbare husstande, hvis deres brændstofsregninger stiger som et resultat af dens plan om at udvide kulstofprissætningen til transport- og bygningers opvarmningssystemer, sagde EUs klimachef.

Belgisk domstol: “Belgiens opfyldelse af klimamål bryder med menneskerettighederne”.
Belgiens utilstrækkelige klimapolitik krænker menneskerettighederne. Dommen siger, at statens manglende opfyldelse af klimamål bryder med både belgisk civilret og menneskerettighedskonventionen.

Ved G7-mødet blev der afgivet løfter
G7-landene nåede til enighed om en række ønsker ved deres møde:
1) at frede mindst 30% af jordens landareal og hav inden 2030
2) at halvere vores kollektive CO2-udledninger frem mod 2030 (med en 2010-baseline),
3) "to achieve an overwhelmingly decarbonised power system in the 2030s". Der blev, desværre, ikke sat nogen udfasningsdato for kulkraft, og løftene blev ikke fulgt op med finansiering. Læs G7-communiqué her.

Hjælp med at oplyse danskerne om de globale klimatiltag ved at dele vores klima-brief.

Previous
Previous

Mikkel Bahl: Hvor skal CO2’en komme fra?

Next
Next

Theresa Scavenius: Privatbilismens tid er forbi