VIDEN
Klimaforandringer
Måske menneskehedens vigtigste dokument nogensinde. FN's Klimapanel IPCC udgav i 2018 deres særlige 1,5 graders rapport. Den indeholder mere end 6.000 videnskabelige referencer og er skrevet af 91 forskere fra 40 forskellige lande.
Hovedkonklusionen er, at verden skal gennemføre ekstremt store forandringer i alle sektorer øjeblikkeligt for at nå målet om at holde den globale opvarmning på 1,5 grader.
Climate tipping points — too risky to bet against
En væsentlig politisk udfordring er at arbejde med risici. Beregninger viser, at nuværende politikker fører til, at den globale gennemsnitlige temperaturstigning vil være minimum 3 grader. Forskere har imidlertid dokumenteret, at det langt fra er sikkert, at det kan forudsiges, fordi en så stor temperaturstigning vil føre til en række kædereaktioner og uigenkaldelige forandringer, som vi vil miste kontrollen over. Resultatet kan være, at jorden vil blive yderligere opvarmet, hvilket igen vil øge sandsynligheden for nye kædereaktioner.
Historisk ansvar
National responsibility for climate breakdown
Klimaforandringer er en global udfordring. Men når vi skal lave klimapolitik, at vi brug for tal, der måler verdens landes historiske ansvar. Opgørelserne viser, at ansvaret for klimakrisen fordeler sig meget forskelligt. Det globale nord er ifølge Jason Hickels’ opgørelser ansvarlig for 92 pct., mens det globale syd er ansvarlig for 8 pct. af udledningen af CO2 siden 1850. Med udgangspunkt i ideen om lige adgang til vores fælles atmosfære, kan der argumenteres for, at USA og Europa har overforbrugt deres andel med hhv 40 % og 28%, mens Afrika, Indien og Kina ikke har opbrugt deres andel endnu.
Mangel på klimapolitik
Hvert år udgiver UNEP en rapport, der sætter fokus på forskellen mellem hvor vi er på vej hen, og hvor vi burde være på vej hen.
2020-rapporten konkluderer, at verden fortsat har kurs mod mere end 3 graders opvarmning på trods af et fald i emissioner i forbindelse med COVID-19.
Økonomiske omkostninger
Incremental improvements of 2030 targets insufficient to achieve the Paris Agreement goals
Udover klimaforandringers konsekvenser for mennesker, har klimaforandringerne også store økonomiske konsekvenser. Der er mange måder at udregne omkostningerne på. Denne artikel beregner omkostninger i 2050 til at være mellem 11-14 % af BNP for en række udvalgte lande.
Det er muligt
Joint declaration of the Global 100% RE Strategy Group
100 pct. vedvarende elektricitetsforsyning er mulig inden 2030. Og med politisk vilje er 100 pct. vedvarende energi også teknisk og økonomisk mulig i alle andre sektorer inden 2035. Et 100 pct. VE-system vil være mere omkostningseffektivt end et fremtidigt system baseret primært på fossil energi og kernekraft. Omstillingen til 100 pct. vedvarende energi vil øge den globale økonomi, skabe millioner af job og reducere sundhedsproblemer og dødelighed på grund af forurening betydeligt.
Planetens grænser
Stockholm Resilience Centre | Stockholm University
Konceptet om de planetære grænser fokuserer på ni forskellige grænser, som menneskeheden skal respektere for at kunne leve bæredygtigt på planeten de kommende mange generation.
Biodiversitet
The IPBES Global Assessment Report on Biodiversity and Ecosystem Services
Klima- og biodiversitetskrisen hænger uløseligt sammen. Denne grundige statusrapport fra FN tegner et dystert billede af naturen på retræte og omkring 1 million dyre- og plantearter, der er udrydningstruede. Blandt andet pga. klimaforandringerne.